Lukáš Nečas – Gastronomic...

Lukáš Nečas – Gastronomická krása v Simplé

Lukáš Nečas spolumajitelem a šéfkuchařem restaurantu Simplé, který je zaměřen na moderní gastronomii.

Vystudoval v australském Melbourne Advanced Diploma of Hospitality Management s oceněním pro nejlepšího studenta ročníku. Pracoval i absolvoval stáže v restauracích oceněných prestižními michelinskými hvězdami.

Zkuste nám popsat příběh vašeho restaurantu. Co bylo impulsem pro jeho založení?

Impulsem byla jedna degustační večeře, kterou jsem před nějakým časem pořádal. Diskuze s hosty na ní zažehla symbolickou jiskru. Už delší dobu jsem v hlavě nosil ideu specifické restaurace. Pestrost a možnost dobře se najíst v příjemném prostředí jim ale v Brně chyběla. A právě toto spojení dalo vzniknout restauraci odlišující se od všech ostatních.

Kde jste se kuchařskému řemeslu naučil a kde jste doposud působil?

Kuchařinu jsem vystudoval v australském Melbourne, kde jsem pracoval v několika kvalitních restauracích. Poté jsem přesedlal do irského Dublinu, kde jsem působil v restauraci l´Ecrivain s jednou michelinskou hvězdou.

Představte nám ideu kuchyně v Simplé.

Můj směr je tzv. kreativní gastronomie. Její základ, jak už říká název, spočívá v tom, že můžete uvařit cokoliv vás napadne, pokud k tomu máte potřebné schopnosti, chuťovou skladbu a také techniku. Naštěstí mám výborně vybavenou kuchyni – některé naše přístroje jinde v republice nenajdete. To mi umožňuje vymyslet a hlavně uvařit celou řadu netradičních jídel. Důležité je, že nejde jen o konzumní jídlo jako takové, je to hra s jídlem. Host tak může ochutnat v různých kombinacích i jiné věci, třeba želé, textury, různé prachy a popely. Je to posunutí kuchyně zase o kus dál.

Máte otevřeno přes poledne a pak večer. Jak se liší klientela, která do Simplé chodí na obědy a na večeře?

Obědy v Simplé jsou svižné, jednoduchá klasika především pro lidi z okolí, kteří přichází na rychlý oběd v polední pauze.

Je to taková povinnost pro Brno, abychom lidem nabídli kvalitní jídlo za relativně nízké ceny v krásném prostředí.

Večeře jsou naopak stylizovány jako zážitek, kde člověk může vychutnávat, opravdu precizní a sofistikované pokrmy párované s vínem nebo nealkem. Nealko párování k pokrmům podáváme vlastně jako jediní z Brna. Rád chodím za hosty se sám přesvědčit, zda jsou spokojení. Občas některé i provedu kuchyní, aby měli ucelený obraz o tom, co a jak děláme.

Co je váš recept na úspěch a jaké aktuální výzvy jsou před vámi?

Recept na úspěch je jednoduchý, je to tvrdá práce, která je mi zároveň zábavou. V kuchyni je to neustálá repetice smíšená s kreativní úvahou o dynamice každého pokrmu. A výzvou je mi každodenní servis a obsluha mých hostů.

Máte mimo práce v Simplé i čas na soukromý život a koníčky? Co vás inspiruje a nabíjí energií?

Čas je pro mne velmi cennou veličinou a volný čas v podstatě nemám. Pokud je chvíle, strávím ji se svou rodinou. Inspirací jsou mi mé děti a příroda. A energii dobíjím v mém zapáleném kuchařském týmu.

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Ať se k nám zastaví a poznají Simplé sami. Rádi se o ně postaráme a připravíme jim něco nevšedního.

About Post Author

klein