Rychlokurz fotografování bob...

Rychlokurz fotografování bobrů II. – okolí Prahy 17.-19. 5.

Řada účastníků našich akcí vyjádřila v minulosti přání naučit se fotografovat bobry a užít si pořádné focení.

Naší povinností je toto přání splnit. Historicky jsme na toto téma jeden workshop pořádali a nyní věc posouváme o kus dál.

Aktuálně máme vytipované pěkné místo, kde je možné bobry fotit a máme rovněž zkušeného stopaře a lovce bobrů i potřebné pomůcky.

Zbývá tedy jen domluvit podorbnosti a těšit se, že na čekané nějakého bobříka odlovíme a pěkně si akci užijeme. Snad určitým způsobem uctíme i Jaroslava Foglara, kráčeje takto ve stopách jeho Hochů od bobří řeky.

Očekáváme "odlovení" Bobra evropského (Castor fiber), což je dle wikipedie až metr velký, zavalitý hlodavec s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem. Jeho potravu tvoří kromě bylin i větvičky a lýko.

Bobr patřil odedávna mezi lovnou zvěř. Jeho kožešina byla velmi ceněna hlavně na výrobu čepic a límců, ale užívalo se i maso, které bylo ve středověku a raném novověku pokládáno za postní jídlo, protože bobr žije ve vodě, podobně jako ryby. Za zvláštní pochoutku byl pokládán bobří ocas a zadní nohy, ve francouzských klášterech se dělaly i bobří klobásy. Bobří pachové žlázy, zvané castoreum nebo bobří stroj, byly užívány v renesanční a barokní medicíně proti nachlazení a zánětům, jejich výměšek má bohatý obsah kyseliny salicylové. V Českých zemích byli bobři vyhubeni během 19. století, Schwarzenbergové dokonce v polovině 19. století zkoušeli bobry chovat na zvláštní farmě v Červeném dvoře na Třeboňsku. Některé indiánské kmeny v Kanadě bobra uctívaly jako posvátné zvíře.

Naopak nečekáme, že bychom narazili na Bobra šavlozubého (Castor smilodontis), který se v našich krajích dle necyklopedie rovněž vyskytuje.

Ukázka technik lovu bobrů zde.

Odborná asistence:
Míša a Anička

Kapacita omezena - jedná se o akci  pro zvané.

Dotazy směřujte na Jirku, nicméně ano, vše je přesně tak, jak si myslíte.

About Post Author

js